Таджикистан е най-бедната бивша съветска република и изобщо една от най-бедните

...
Таджикистан е най-бедната бивша съветска република и изобщо една от най-бедните
Коментари Харесай

Какъв е проблемът на Таджикистан с Русия и какво преподават в учебниците на таджиките

Таджикистан е най-бедната някогашна руска република и въобще една от най-бедните страни в Азия с Брутният вътрешен продукт на човек от към едвам 1000 $ на човек - 12 пъти по-ниско от това в България.

Таджикистан претърпя революция, която се води в периода 1992 – 1997 между посткомунистическото правителство на Емомали Рахмонов и Обединената таджикска опозиция (ОТО), коалиция на регионалистки, либерални и ислямистки групи.

В Таджикистан в учебниците написа, че страната е била дълги години под " имперска съветска окупация ", което е от аргументите за бедността и изоставането й.

Руски бази и военни елементи не престават да пазят южната граница на страната със прилежащ Афганистан.

След терористичното нахлуване от 11 септември, американски и френски военни елементи също са ситуирани на територията на Таджикистан.

Заради противоречиви територии по границата страната е в периодически спорове със съседа си друга някогашна руска република Киргизстан.

За никой в Русия не е загадка, че проблем с мигрантите от Таджикистан съществува.

Руските власти засилват правния напън против мигрантите в Русия след неотдавнашните оферти на съветски публични лица за по-строги ограничения против мигрантските общности в отговор на нападението на 22 март в Крокус Сити Хол.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Според информациите след нападението в Crocus City Hall доста се е нараснал броят на делата, свързани с нарушавания на разпоредбите за влизане на непознати жители в Русия, написа Блиц.

На 27 март се оповестява, че от сутринта на 25 март са регистрирани 784 такива случая спрямо 1 106 за цялата предишна седмица. Руски юрист, който постоянно работи с таджикистански жители, оповестява, че единствено на 25 март над 100 души са чакали в Московския областен съд да прегледа делата им и че съветските управляващи са изключително ориентирани към мигрантите от Таджикистан по време на обиските.

Според информациите, представители на таджикската диаспора в Русия чакат съветските управляващи да проведат огромна вълна от депортации след нападението в Крокус Сити Хол. Руски вътрешен източник твърди на 27 март, че неуточнени настоящи лица са дали на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Москва " негласна " заповед да " не щадят " мигрантите и чиновниците на Министерство на вътрешните работи да употребяват личната си преценка на място.

Вътрешният източник твърди, че съгласно него съветските управляващи не се готвят да правят нападения в мигрантските общности, само че ще прилагат  " най-строги ограничения " по отношение на мигрантите в " противоречиви обстановки ".

На 27 март излиза наяве, че руската полиция и Росгвардия са направили обиск в склада Wildberries в Електростал, Московска област, с цел да ревизират документите на служащите мигранти, а руско опозиционно издание оповестява, че съветските управляващи са задържали 21 души по време на обиска.

Няколко съветски ултранационалистически военни блогъри се оплакаха, че методът, по който в рускоезичните учебни заведения в Таджикистан се преподава за историческата имперска окупация на Таджикистан от Русия, обезкуражава таджикските мигранти да се интегрират в съветското общество, като всъщност упрекват мигрантите за отчуждението, на което ги подлага съветското общество.

Избрани съветски публични лица наскоро приканиха за въвеждането на няколко антимигрантски политики, които съветските управляващи надали ще вкарат, като се има поради зависимостта на Русия от мигрантите за генериране на работна мощ и потребностите от работна ръка.

Възможно е съветските управляващи да продължат практиката на навлизане в работни места на мигранти и да засилят репресиите по граничните пунктове, с цел да успокоят краткотрайно емоционалните призиви за отмъщение след нападението от 22 март, до момента в който Кремъл продължава да създава безапелационна и практична реакция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР